Je haarborstel schoonmaken.


Snelle vraag: hoe vaak maak jij je haarborstel schoon?

Ja, je trekt er waarschijnlijk wel eens wat haren uit, maar echt schoonmaken? Dermatoloog Sejal Shah heeft een reden gegeven waarom je haarborstel schoonmaken vanaf nu met enige regelmaat op je to do-list moet komen te staan.

Om je haar in topconditie te houden, moet je dus regelmatig je haarborstel schoonmaken. Zoals bij alles, wordt ook je haarborstel vies als je ‘m vaker gebruikt, vooral als je ook nog styling producten gebruikt in je haar.

En daarnaast moet je natuurlijk denken aan dode huidcellen, stof en oliën die op je borstel achter blijven.

En dat vuil is het probleem, want dat kan als een ‘infectiehaard’ voor bacteriën en schimmels vormen. Dus je loopt risico’s op infecties.

Maar er is meer en dat is gelukkig een stuk minder eng, maar wel vervelend. Je moet ook je haarborstel schoonmaken, omdat ze minder goed werken als je dat niet doet. Dus elke keer als je je schone haar kamt met een vieze borstel, krijg je ook dat vuil in je haar en daardoor wordt je haar dus vettig.

Je kunt je haarborstel elke maand in een sopje met warm water laten weken, maar lees ook eens onderstaande uitgebreidere schoonmaak-instructies.

#1 Verwijder de haren 

De eerste stap is het verwijderen van je haren uit de borstel. Er zijn zelfs speciale borsteltjes om haren uit borstels te halen. Als je deze niet hebt, dan kun je het eens proberen met een kam of andere borstel. Ga met de kam of borstel door je eigen borstel heen zodat alle haren loskomen van de borstel en je ze er zo uit kunt trekken. Zorg er, voordat je verder gaat, voor dat alle haren uit je borstel verdwenen zijn.

#2 Grijze pluisjes

Er hebben zich waarschijnlijk kleine grijze pluisjes opgehoopt in je borstel. Dit is een combinatie van stof, haarproducten, haar en dode huidcellen. Echte viezigheid dus! Je kunt deze pluisjes er afhalen met een schuifspeldje, maar het beste werkt gewoon met je vingers en nagels. Dit is echt een geduldwerkje en kan wel even duren!

#3 Tijd om te wassen!

Vul je gootsteen met warm water en voeg wat shampoo toe. Gebruik hiervoor babyshampoo of een andere ‘gewone’ shampoo, maar niet iets voor gekleurd haar of iets dergelijks. Dit is zo mild mogelijk voor je borstel en je haar. Het deel van je borstel waar de pinnetjes aan vast zitten, het kussentje, mag niet vollopen met water, dus let daarop. Dit is er namelijk lastig uit te krijgen en kan gaan stinken. Dip je borstel met de pinnetjes naar beneden in het sopje en ga een beetje heen en weer. Pak nu een (oude tandenborstel) en schrob je borstel!

#4 Shake it

Spoel je borstel goed af zodat al het schuim weg is. Nu is het zaak om al het water van je borstel af te schudden. Geef ‘m dus een goede shake! Druk ook een paar keer goed op het ‘poofy’ gedeelte, er is vast wel een beetje water in gekomen en dan kun je er op die manier uitdrukken. 

#5 Drogen

Om te voorkomen dat je borstel gaat stinken is het belangrijk hem goed af te drogen. Heb je het gevoel hebt dat er toch wat water in de borstel is blijven hangen? Gebruik dan een föhn om hem goed droog te blazen. 

#6 De finishing touch!

Bijna klaar! Wil je je borstel écht helemaal schoonmaken, dan is het belangrijk om ook het vet nog een beetje aan te pakken. Dit kan goed met alcohol. En wat is er nou beter dan alcohol met een lekker geurtje? In je parfum zit veel alcohol, gebruik dit dus! Spuit een beetje op je borstel; dit werkt reinigend en zorgt er ook nog eens voor dat je borstel en straks je haar heerlijk ruikt! 

bron: theskeletonofme

bron: the good housekeeping web team

Laatste Update op 15 maart 2020 door Jean

No Replies to "Je haarborstel schoonmaken."