Het geforceerde krullenkapsel viert 80ste verjaardag!

  • Permanent | viert-80ste-verjaardag

Het geforceerde krullenkapsel viert 80ste verjaardag!

Na exact 80 jaar is de permanent op sterven na dood, maar niet getreurd: er staat al een opvolger klaar.

De jaren tachtig waren de gloriejaren. Kapsalons zaten vol brave moeders die een stevige krullenbol bestelden. Zelfs mannen waagden zich aan de poedelcoupe. Of beleefder uit­gedrukt: de permanent, een verrijking van onze beschaving die dit jaar haar tachtigste verjaardag viert.

Celebrities als Madonna, Nicole Kidman en Justin Timberlake hebben er één gehad in de jaren tachtig of negentig. En ook actrice Julia ­Roberts ging uren in de chemische stank zitten voor een ontplofte coupe. Want beroemd of niet, dat moest je over hebben voor het ultieme modieuze kapsel van die tijd. En haar zo droog als stro, dat ook.

Eigenlijk bestond de permanent toen al ruim veertig jaar. Het procedé werd uitgevonden in 1938, tachtig jaar geleden. “De Cold Waves, noemden ze het”, zegt Mitch Mues van de kappersfederatie Coiffure. “Want voor het eerst was er een techniek om lokken definitief te krullen zonder de hulp van een verhitte machine.” Lees: zes uur afzien onder een kap van zo’n honderd graden Celsius. Die voorloper van de permanent werd snel afgevoerd wegens te oncomfortabel.

De hitte was er niet meer bij, maar de eerste echte permanenten duurden wel nog altijd gemakkelijk vijf uur. Pas vanaf de jaren zeventig is het proces versneld. En sindsdien is de techniek ook niet meer vernieuwd, behalve dan dat er zachtere producten voor bestaan.

Dat komt wellicht omdat het kapsel vandaag nog amper wordt gevraagd. De permanent raakte uit de mode toen steile coupes opkwamen. De korte carrés werden populair.

Nu gebruik men gewoon de krultang bij de meesten die krullen willen. Het zag er dus naar uit dat de permanent niet veel ouder dan tachtig zal worden.

Tot nu: hij duikt steeds vaker op en ook celebrities zijn er mee gespot. Geen strakke Hollywood-slag, maar nonchalante krullenbossen inclusief pluis, veel volume en pony’s die de hoogte in gaan.
Hoe die moderne variant er uit ziet?

Permanent | viert-80ste-verjaardag

krullenkapsel

Laatste Update op 5 februari 2019 door Jean

No Replies to "Het geforceerde krullenkapsel viert 80ste verjaardag!"